Construir


Ha arribat el moment de construir. Ja portem massa anys destruint, llocs de treball, empreses, la confiança,  sistemes de salut, d'assistència, d'ensenyament, sistemes financers, etc. Ara toca construir.

Hem passat una etapa en que ho hem destruït quasi tot, si més no, ho hem deixat molt malmès. Però si això servís per poder tornar a construir sobre unes runes que ens hagin fet conscients de com no s'han de fer les coses i ens hagin format en saber construir millor, amb fonaments i estructures més sòlides, potser podem arribar a tenir una societat millor de la que teníem. És un repte bonic. Val la pena intentar-ho.

Posats a construir, el primer que hem de mirar és amb quines eines, instruments i materials comptem i amb quins recursos humans i financers. Mirant el món, si més no, comptem amb democràcia, estat de Dret, legalitat i pau, el que pot semblar poc, però és el ciment bàsic sense el qual no hi ha res a construir. Comptem, ara ja, amb un sistema financer força recuperat de l'ensopegada i amb capacitat de finançar projectes viables. Comptem amb una societat del benestar que, malgrat ha minvat, ha sobreviscut al terratrèmol. Comptem amb joves molt ben formats amb ganes de construir bé el seu futur i escamats del passat i present. Comptem amb empreses que malgrat la devastació empresarial viscuda, han aguantat bé i tornen a tenir resultats positius i tornen a contractar gent i tornen a invertir i a crear riquesa. Comptem amb el turisme, que tal com està la resta del món, sembla que té bones perspectives. Comptem amb una situació geogràfica privilegiada, amb bon clima, sense fenòmens meteorològics extrems, entre Barcelona i França, ideal per viure-hi els estrangers i ideal per muntar negocis de la nova economia. Comptem amb un ADN emprenedor, de cultura de l'esforç i de l'estalvi. Comptem amb capital privat, que n'hi ha molt, esperant a que realment es vegi gent que vulgui construir projectes interessants i viables, per invertir-hi i fer coses importants. Comptem amb un sistema judicial que malgrat totes les seves mancances i limitacions, està jutjant polítics, nobles i poderosos i els està fent ingressar a presó i està acabant amb la imatge de impunitat que ha regnat en els darrers 15 anys. Comptem amb molt més. Déu ni do amb el que comptem!

La recuperació ja és una evidència, els concursos s'han frenat, augmenta la contractació a les empreses, hi ha més inversió, els preus de l'habitatge ja no baixen i en certes zones pugen i hi ha més vendes, augmenta el consum, augmenten les exportacions, hi torna a haver finançament bancari, etc.


Un cop fet l'inventari del que tenim i del terreny on hem de construir; som-hi, tots a construir!  Amb il·lusió!  

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada